" جهش تولید با مشارکت مردم در کردستان" محمدصادق صادقی-­دستیار استاندار کردستان در امر مردمی سازی دولت

۱۳۹ بازديد

" جهش تولید با مشارکت مردم در کردستان"

محمدصادق صادقی-­دستیار استاندار کردستان در امر مردمی سازی دولت

مستفاد آیات قرآنی و روایات اسلامی، تاثیر و نقش مردم در تعیین سرنوشت اجتناب ناپذیراست و این سرنوشت دارای ابعادی است اعم از:سیاسی،اجتماعی،فرهنگی،تربیتی،اقتصادی و ....

از آنجایی که در مدل حکمرانی مطلوبامامین انقلاب،مردم نقش اساسی و،ویژه­ ای دارند از این رو توجه به ظرفیت وقدرت مردم در ساحات مختلف دیده شده،از تقنین تا نظارت و اجرا،میدان­ داری مردم مورد توجه بوده است،لذا از هر فرصتی برای تبیین اهمیت حضور مردم استفاده شده که نامگذاری شعارامسال از سوی رهبر معظم انقلاب "جهش تولید با مشارکت مردم"تبلور و تجلی همین تفکر متعالی است و این دیدگاه معظم ­له را نشان می ­دهد که در این برهه از زمان،مسئله اقتصاد و به طریق اولی «تولید»با حضور آحادی مردم به فرجام خواهد رسید،لیکن داشتن اتاق وضعیت ،سیاست­گذاری، ترسیم نقشه راه و برنامه مدون برای نیل به این مهم،لازم و ضروری است.

جهش تولید مستلزم شناخت صحیح میدان اعم از منابع،ظرفیت­ ها،سرمایه انسانی،بوم و جغرافیا و حتی پیشینه و ذائقه ساکنین محلی،نیازمندی ها،وضعیت بازار،و... است و مضاف بر آن همراهی تمامی دستگاهها از قانونگذاری تا حذف قوانین و مقررات مزاحم گرفته تا رفع موانع و تسهیل امور اداری و صدور مجوزهاو ... با وحدت ملاک تصدی­گری آحاد مردم در تولید راهگشا و شتاب­ دهنده خواهد بود.

اگر شقوق تولید را ؛ 1- مردم 2-دولت 3-حلقه­ های میانی تولیدی(اقتصادی) بدانیم،باید نقش هرکدام را به درستی تمیز دهیم و بایسته­ های آنها را ترسیم نمائیم.

نقش فرهنگ­ سازی جهت اقناع آحاد مردم در راستای نقش ­آفرینی در تولید و گفتمان­ سازی بسیار قابل توجه خواهد بود لیکن به موازات دستگاه های اجرایی برای تسهل­ گری و آسان سازی ورود آحاد مردم در عرصه تولید، دستگاه های­ فرهنگی ، تربیتی و رسانه ­ها هم می ­بایست برای نهادینه نمودن و اشاعه گفتمان مردمی ­سازی اقتصادو تولید باید حضور موثر میدانی داشته باشند.

فرهنگ ­سازی اگر به درستی اتفاق بیافتد هم در گسیل سرمایه­ های خرد مردمی تا مشارکت آحادی در رسته و عرصه هایی که افراد خود را مفید فایده می­ دانند بسیار موثر خواهد بود.

برای نیل به جهش تولید با مشارکت مردم ضروری است مدلی برگرفته از دفاع مقدسارائه نمود، تا در عین سادگی و همه‌فهمی، هر کسی جای خود را پیدا کند و به اقتضای ظرفیت و توان فردی در تولید افاده نماید،تعبیر تولید در مقیاس کلان و محصور نمودن به صنایع بزرگ راه مشارکت را محدود و محصور می‌کند.

اگر تولید را در دو مقیاس خُرد و کلاندر نظر بگیریم و هر کدام را به بخش های مختلفی از صنعت، کشاورزی، دامداری، زنجیره­ های ارزش محلی و حتی تولید مسکن تسری دهیم با توجه به ظرفیت ­های گوناگون آحاد مردم ،هر شخصی جای خود را در تولید پیدا خواهد نمود و این تبیین وضعیت و آسان­ سازی رسالت دولت است و البته حلقه های میانی اقتصادی و تولیدی می ­توانند پیشران و شتاب­ دهنده ماجرا باشند.

از دیگر مقدمات جهش ­تولید ضرورت توسعه آموزش‌های مهارتیاست که دقت و سرعت و ضمانت را برای تحقق جهش تولید در پی خواهد داشت و این مهم می ­بایست به درستی برای آحاد مردم تبیین شود و دسترسی به آموزش در خوشه­ هایی که توفیق بیشتری در بازار دارند و بداعت و نوآوری در آنها مورد توجه قرار گرفته برای عموم مردم و جوامع هدف تخصصی فراهم گردد.

در اصول 43 و 44 قانون اساسی، افق نظام اقتصادی کشوربه صراحت بیان می شود و به گونه ­ای میتوان تعاونی­ ها را به عنوان کانونی جهت جلب ظرفیت­ های راکد مردمی به منظور جهش تولید مورد توجه قرار داد.البته تجربیات ناموفق برخی از افراد که بواسطه مطامع فردی ، تصویر این ظرفیت فوق­العاده ­ی مردمی را بعضاً ناموفق جلوه می­ دهد، نمی تواند تولید و اقتصاد را از این ظرفیت عظیم غافل نماید و باید به این مهم توجه جدی نمود، لیکن ضروری است تعاونی­ های تخصصی و محلی بیش از پیش فعال شوند و خلاءهایی قانونی و یا ساز و کارهایی که موجب سوء استفاده و انحراف این ظرفیت می ­شود با تشریک مساعی جمع نخبگانی و فعالین کارآزموده میدانی شناسایی و مرتفع گردد.

کردستان از دیرباز مردمانی سخت کوش و تلاشگر داشته و بواسطه وضعیت جغرافیاییآن ، سهم قابل توجهی در کشاورزی و دامپروری داشته اما با ترویج فرهنگ غلط مصرف­ گرایی وتمرکز گرائی بر شهرها ، این استان هم تحت تاثیر قرار گرفته و رفته رفته روستاهایی که سالها تولیدگر بودند به منظور دستیابی به رفاه بیشتر به سمت مصرف­ گرائی سوق یافته و بخش قابل توجهی از زنجیره های ارزشکه کانون اصلی آنها روستاها بودند مورد غفلت و فراموشی قرار گرفتند و به مرور حذف شدند.

زنجیره ارزش دام سبککه مازاد بر تامین نیاز کردستان، طی سال ها سهم قابل توجهی از نیاز سایر مناطق کشور را تامین می­ نمود متاسفانه به دلیل سیاستگذاری­ های غلط،عدم توازن در قیمت ­گذاری نهاده­ ها و گوشت قرمز ، ابلاغ مقررات تک بعدی در معماری و نظام مهندسی ساختمان که امکان الحاق فضای نگهداری دام همجوار با محل سکونت را مغایر با مولفه­ های بهداشتی می ­داند و ... این زنجیره ارزش را به شدت تنزل بخشیده و هرچند طی سالهای اخیر مدیریت علمی و انقلابی توانسته تا حدودی تقویت و احیا نماید ، اما هنوز به جایگاه اصلی آن بازنگشته است.

در صورتیکه در کنار پرورش همین دام سبک علاوه بر تامین گوشت قرمز و لبنیات با مشتقات فراوان لبنی،بستر فعال نمودن زنجیره کُرک و پشم، ریسندگی،رنگ­رزی،قالی­بافی،گلیم و جاجیم و ... تا بهره­ گیری از کود حیوانی و سایر مشاغل و منافع وابسته به این زنجیره های ارزش،احیا و تقویت می­ شد و علاوه بر جهش تولید در این عرصه تولید اشتغال هم صورت می­ گرفت،اقتصاد هم به درستی سامان می­ یافت و تورم ناشی از چاپ پول و ارز ترجیحی و ... (مربوط به این زنجیره)هم بدرستی مدیریت می­شد و بسیاری از آسیب­های اجتماعی، مهاجرت از روستا و حاشیه نشینی که محصول عدم اشتغال روستایی است هم بدرستی حل و فصل می­ گردید.

گیاهان دارویی خُودرُو به واسطه اقلیم و شرایط آب و هوایی منطقه می تواند زنجیره ارزش قرار گیرد

محصولات متنوع کشاورزی و باغات از گردو تا کشمش و انگور، تا توت­ فرنگی و شاتوت و بادام و ... که متاسفانه بصورت خام از استان خارج می ­شود ، می توان با فراوری، صنایع تبدیلی و بسته بندی و ... ضمن ایجاد اشتغال فراوان برای نیروهای مستعد شغل،بیشترین بهره را از آن گرفت.

در حوزه مسکن و در واقع تولید مسکن افقی توسط مردم این مهم هم شتاب بیشتری خواهد گرفت و باتوجه به اینکه مسکن بیشترین سهم را در تورم دارد و سهم قابل توجهی از درآمد خانوار هزینه مسکن می ­شود با سامان یافتن مسکن ، التهاب معیشت هم قدری التیام خواهد یافت.

در احیای روستاهای تولیدیمی­توان به نقش بی ­بدیل تولید محصولات لبنی در روستاها اشاره نمود که به دلیل عدم تقاضا و یا عدم امکان روزانه تولید به سمت بازارهای شهری معمولاً صرفه ­ای برای تولیدکننده نداشته و به همین جهت اقبالی برای اشاعه و تکثیر تولیدگراناین عرصه ایجاد نمی ­کند،

با اندک حضور میدانی و با حداقل مساعدت های دولتی و اعطای تسهیلات می­توان دستگاه های نگهداری شیر را برای این تولیدکنندگان تهیه نمود تا بتوانند با مدیریت صحیح محصول و فرآوری آن به سود واقعی برسند و زمینه دلالی کاسبان و محرومیت تولید کننده از بین برود. هچنین است در زنجیره ریسندگی و قالی بافی، تا ارغوان بافی و صنایع دستی و ...

شهرک های صنعتی کوچک مقیاس روستایی یا بخشیبنا به اقتضاء بوم محلی که از ساخت ادوات کشاورزی تا چرخه تولید نان کاملکه در برخی از نقاط استان هم ­اکنون هم فعال هستند می­ توانند بستر حضور و مشارکت مردم را فراهم نمایند

همچنین است؛ ایجاد شهرک صنعتی مشترک میان کردستان ایران و اقلیم به منظورتقویت قدرت مدیریت فعالان اقتصادی و افزایش مشارکت مردمی و سرمایه‌گذاران در امر تولید.

به موازات تولیدات خُرد ، روستایی، خانگی و ... می ­بایست در زمینه جذب سرمایه­ گذاران داخلی و خارجی در راستای تولیدات انبوه در حوزه صنعت،معدن و ... رایزنی نمود و از طرفی از ظرفیت سرمایه ­های راکد مردمیهم نباید غفلت نمود که اگر به درستی تبیین و اقناعصورت گیرد،ای بسا در بسیاری از پروژه ­های صنعتی کلان هم نیازمند سرمایه گذار غیرمحلی نباشد و اما این اتفاق مستلزم طراحی صحیح و مقبولی است که با ارائه مدل تعاونی یا شرکت سهامی به صورت شفاف و قابل فهم ، سرمایه های خرد را جذب و هدایت نماید.

"و آخر دعوانا ان الحمدلله رب العالمین"

تا كنون نظري ثبت نشده است
مدت زمان ارسال نظر برای مطلب فوق به پایان رسیده است